Rase De Gaini Gat Golas De Transilvania

Rase de gaini: Gat-golas de Transilvania

Gat-golas de Transilvania, istoric si evolutia insusirilor productive

Conform clasificarii raselor de gaini intocmita de Ghe. A. Stefanescu, rasa Gat-golas de Transilvania o gasim in cadrul grupei europene, subgrupa Romania, in dreptul raselor de productie cu greutate medie si productie buna de oua.

In literatura de specialitate din alte tari ,aceasta rasa este foarte des intalnita sub cele mai diverse denumiri.Astfel ,in Italia se intalneste sub numele de Sorrentina dal collo nudo sau Razza di Silezia si este clasificata intre rasele ornamentale,in Franta:Race a’ cou nu,In Anglia Baldnecked fowl of Transilvania,in Olanda-Naakhalzen,in Germania Siebengurgen nackhalse,etc.

Clarificari in privinta originii si modului de formare a acestei rase gasim in lucrarea lui Bernard Boack-Siebenburgen, die heimat des Nackthalshuhnes (Transilvania, patria gainii gat golas).

Asa cum este de asteptat pentru o pasare crescuta dupa criterii economice, Dominicana, producea o cantitate suficienta de carne (cca. 2.5 kg) si, in acelasi timp, un numar mare de oua (200 – 230) usor pigmentate.

Intr-o monografie a rasei Gat -golas B.Noack citeaza din periodicele vremii ca inca din anul 1869 un crescator dintr-o localitate dintre Dej si Clujposeda asemenea gaini.De asemenea inpartaseste si parerea unui cunoscut crescator si arbitru din Bistrita Nasaud,care sustinea ca aceasta rasa trebuie sa fie cunoscuta din cele mai vechi timpuri. In sprijinul acestei idei aduce argumentatia ca evreilor de religie ortodoxa le era interzis consumul de carne provenind de la gaini gat golas, cum toate reastrictiile religioase dateaza din timpuri indepartate acest crescator conchide inca din 1903, ca aceste pasari trebuie sa aiba o vechime considerabila.

B. Noack citeaza dintr-o carte datand din 1701, o reproducere ilustrand o curte transilvaneana unde printre pasarile reprezentate se poate distinge o gaina si un cocos Gat-golas.Autorul ajunge la concluzia ca inca inainte de anul 1700 pe teritoriul Transilvaniei au existat reprezentanti ai acestei rase.

In anul 1875 a avut loc la Viena prima expozitie internationala avicola prilej cu care doua crescatoare ,V.Szeremlei si V.Hohenburg Onderka din inprejurimile Sighisoarei au expus pentru prima data exemplare ale acestei rase obtinand premiul de excelenta.De asemenea au fost prezentate la expozitia universala de la Paris in 1878 si la Londra in 1900.Putem considera ca in Transilvania gainile Gat-golas au fost pentru prima oara crescute in rasa pura si supuse selectiei in vederea purificariii caracterelor de exterior.Inca din 1875 s-a ajuns la concluzia ca aceasta rasa ,in ceea ce priveste insusirile productive poate fi comparata cu cele mai valoroase rase cunoscute.Crescatoarea V.Szeremley si-a prezentat varietatea pestrita ca avand 160 pana la 200 bucati oua pe cap si pe an.In 1897 ,un alt crescator publica intr-o revista de specialitate ca obtine 180 pana la 200 bucati oua cu greutate de 70-75 g.Tot in acea perioada un alt specialist citeaza ca”o gaina originala produce 180-190 oua cu greutate de 75-80 g,forma fiind mai mult rotunda decat alungita. Toate aceste cifre obtinute si comunicate de crescatori ,in conditii de crestere si exploatare destul de modeste,ne demonstreaza ca aceasta rasa prezinta insusiri productive superioare altor rase carora in ultimul timp le-a fost acordata atentie mult mai mare.

Fara a epuiza resursele documentare ale acestui vast subiect,rasa Gat -golas de Transilvania ,consider articolul de fata ca pe o provocare pentru cei care detin materiale vechi,ilustrate,experienta in cresterea rasei,sa putem completa o baza documentara a singurei rase de gaini de pe meleagurile noastase.

Ing.Dobrin Enachescu