Rasa De Iepuri Urias Pestrit

Standardul rasei de Iepuri Urias Pestrit

Grila de evaluare

 • Forma corpului si tipul – 20 puncte
 • Greutatea – 10 puncte
 • Parul – 20 puncte
 • Desenul capului – 15 puncte
 • Desenul trunchiului – 15 puncte
 • Culoarea – 15 puncte
 • Sanatate si ingrijire – 5 puncte

1. Forma corpului si tipul

Corpul are o lungime normala de 68 cm. Corpul este lung, cu un trunchi deopotrivă lat şi inalt, legat cu o puternica constitutie osoasa. Corpul trebuie sa aiba musculatura la fel de bine dezvoltata si lata atat in spate cat si in fata. Picioarele din spate sunt puternice si paralele cu corpul aflat in miscare. Coada este lunga si bine lipita corpului. Capul este mare, cu fruntea lata, obrajii plini si o mandibula bine dezvoltată. Urechile sunt puternice, carnoase si stau in pozitie verticala. Lungimea minima a urechilor este de 15cm.

Iepuroaicele sunt admise cu o gusa mica, corect dezvoltata.

2. Greutatea

Greutatea minima este de 5.00 kg, greutatea normala 6.00 kg, greutatea maxima 10,00 kg.

Evaluarea greutatii

 • De la 5,00 kg – 7 puncte
 • de la 5.25 kg – 8 puncte
 • de la 5.50 kg – 9 puncte
 • intre 6.00-10.00 kg – 10 puncte

3. Parul

Parul are o lungime medie, este stralucitor, in egala masura peste tot si puf dens. Lungimea parului este de cca. 4cm. Urechile sunt bine acoperite cu par.

4. Desenul capului

Desenul capului este alcatuit din fluture, inelele din jurul ochilor, punctele din obraji si desenul urechilor. Fluturele trebuie sa fie bine definit, cu aripi bilaterale care se arcuiesc pana deasupra coltului gurii si cuprind mandibula pe lateral. Inelele din jurul ochilor trebuie sa incercuiasca ochiul printr-o banda inchisa si pe cat posibil regulata. Daca la inelele din jurul ochilor se formeaza un varf in partea de sus, acesta nu va fi considerat un defect. Baza urechii este incercuita puternic la radacina. Aceasta incercuire nu are voie sa atinga culoarea urechilor sau punctelor obrajilor. Punctele obrajilor sunt rotunde sau ovale si stau independente sub inelele din jurul ochilor.

5. Desenul trunchiului

Desenul trunchiului cuprinde dunga spatelui si desenul partilor. Dunga dorsala se intinde de la partea din spate a gatului pana in varful cozii si are in egala masura cam 3cm latime. Desenul partilor laterale cuprinde pete independente, nu foarte mari, de aproximativ 3cm in diametru, impartite in mod egal pe ambele parti, pe flancuri si pe coapsele din spate. Pe ambele parti trebuie sa fie cam 6-8 pete. Petele de pe piept, burta, picioare si partea de jos a cozii nu au legatura cu acestea.

6. Culoarea

Sunt permise tonurile negru-alb, albastru-alb si alb havana. Culoarea de baza este albul in culoarea acoperitoare si de dedesubt. Culoarea desenului trebuie sa fie curata, fara nici un fel de interferenta a parului de alta culoare. Culoarea ochilor este maro la animalele de culoare negru-alb si alb havana, iar animalele alb-albastru este albastru-gri. Ghearele sunt fara culoare (albe).

7. Sanatate si ingrijire

Vezi caracteristici generale.

8. Defecte usoare

Corp subtire, adus in fata, guse mai mari la iepuroaice, fluture inestetic, despicatura buzelor de culoarea carnii, montura mandibulei slaba sau lipsa pe o parte. Inelele din jurul ochilor prea late, inestetice. Cap necurat, aceasta insemnand bazele urechilor incorecte, inele din jurul ochilor care se intretaie putin. Dunga dorsală inegala. Intrerupere a dungii dorsale de la gat pana la omoplati sau de la radacina cozii pana la varful acesteia. Desenul partilor laterale prins putin de dunga dorsala. Pe una sau pe ambele parti un punct de lant. Punctele care se gasesc in occipital sau in apropierea dungii dorsale (max. 2 cm distanta) nu sunt considerate ca fiind puncte de lant, ci prelungiri ale dungii dorsale. O nuanta usor galbuie in culoarea de baza. Desenul culorii si marginile urechilor care nu sunt curate sau au peri albi. Mici pete in desenul lateral si in inelele din jurul ochilor.

9. Defecte grave

O gusa prea mare, cute la burta sau picioare, animale prea usoaresau prea mici, cu o lungime a corpului sub 62 cm. Urechi sub 15 cm. Fluture nedefinit, ghimpe lipsa, varfuri mari in aripile fluturelui, rotura mandibulei lipsa in ambele parti. Fluture inchis la mandibula, varful nasului alb, despicatura buzelor alba. Intrerupere vizibila a dungii dorsale intre omoplati si varful cozii. Lipsa unui punct sau a ambelor puncte de pe obraz. Desenul corpului unit, insemnand ca inelele din jurul ochilor se impreuneaza cu fluturele sau cu desenul urechilor. Puncte duble pe obraz. Desen proeminent, cu exceptia treimii urechii in partea de jos. Inele din jurul ochilor care nu sunt inchise, pete albe in inele, cu exceptia varfurilor. Impreunarea dungii dorsale cu desenul lateral. Lipsa unei caracteristici a desenului. Mai putin de trei puncte laterale pe o parte. Lipsa unui punct de lant pe o parte. Desenul lateral prea apropiat. O culoare diferita a ochilor si ghearelor fata de cea prevazuta. Orice abatere de la caracteristicile generale.