Rasa De Iepuri Urias Gri

Standardul rasei de Iepuri Urias Gri

Grila de evaluare

 • Forma corpului si tipul – 20 puncte
 • Greutatea – 10 puncte
 • Parul – 20 puncte
 • Capul si urechile – 15 puncte
 • Culoarea de acoperire – 15 puncte
 • Culoarea de baza – 15 puncte
 • Sanatate si ingrijire – 5 puncte

1. Forma corpului si tipul

Tipul unui iepure urias cu postura buna, cu o constitutie puternica, bine rotunjita, lung, cu un trunchi in egala masura lat si inalt si cu o constitutie osoasa puternica. Corpul trebuie sa aiba musculatura atat in partea din fata , cat si in partea din spate la fel de lata si de bine dezvoltata. Picioarele din spate sunt puternice, paralele cu corpul in timpul miscarii. Coada este lunga si bine lipita de corp. Pozitia este inalta, ridicata de la sol, sustinuta pe picioarele din fata drept pozitionate. Burta trebuie sa aiba suficienta distanta de la sol. Corpul intins are o lungime minima de 65cm, iar la greutatea maxima aprox. 72cm si mai mult.La iepuroaice este permisa o gusa nu prea mare si corect formata.

2. Greutatea

Greutatea minima este de 5.50 kg, greutatea normala 7.00 kg, greutatea maxima 11,50 kg

Evaluarea greutatii

 • De la 5,50 kg – 7 puncte
 • de la 6.00 kg – 8 puncte
 • de la 6.50 kg – 9 puncte
 • intre 7.00-11.50 kg – 10 puncte

3. Parul

Parul este dens si are o lungime de aprox. 4cm. Urechile sunt bine acoperite cu par.

4. Capul si urechile

Capul este mare, cu obraji lati, puternici şi plini, cu o mandibulă bine dezvoltata si jiind in armonie cu marimea corpului. Urechile sunt foarte puternice, stau ridicate şi se potrivesc cu marimea animalului. Lungimea lor trebuie să aibă potrivit regulei, un sfert din lungimea corpului; 19­20 cm sunt ideali,dar minim 16 cm trebuie masurat.

5. Culoarea acoperitoare

Recunoscute sunt urmatoarele culori: tonuri de gri: gri salbatic, gri inchis, gri fier, gri cul. iepurelui. La baza criteriilor pentru culoarea acoperitoare si nuante, stau caracteristicile generale.

Pe langa uriasul gri sunt acceptati si iepuri de culoarea chinchilla, gri albastrui, negru, albastru si galben.

Culoarea va fi evaluata dupa caracteristicile fiecarei rase. Pentru paleta de galben, culoarea este galbenul care da spre argintiu. Culoarea ochilor este la toate nuantele de gri, maro, culoarea ghearelor este inchisa.

6. Culoarea de la baza

Culoarea de la baza este pentru toate nuantele de gri albastruie pana la albastra, pentru celelalte palete de culori cum este specificat in descriere, albastru.

7. Sanatate si ingrijire

Vezi caracteristici generale.

8. Defecte usoare

Puf putin, bot ascutit, cap nu foarte bine dezvoltat, urechi subtiri si slabe, pozitie joasa, o gusa mai mare, o culoare putin stearsa, o deformare usoara a partii de sus a cozii, cateva fire albe presarate prin blana, piept deschis, laterale si coapse deschise. Culoare de baza slaba sau prea proeminenta.

9. Defecte grave

Animal cu lungimea corporala sub 65cm, lungimea urechilor sub 16cm, pozitie gresita a urechilor, gusa foarte mare, precum si gusa la nivelul piciorului sau al burtii, culoare de baza deschisa, lipsa culorii de baza in zona burtii, portiuni mari de par alb, partea superioara a cozii de culoare neagra(cu exceptia iepurilor de culoare gri inchis si gri precum fierul). Capul negru la animalele de culoare gri precum fierul, o alta culoare a ochilor decat cea prevazuta, gheare duble sau albe. Orice se abate de la caracteristicile generale.