Rasa De Iepuri Olandeza

Standardul rasa de iepuri Olandeză ( Hollander)

Grila de evaluare

 1. Forma corpului şi tipul 20 puncte
 2. Greutatea 10 puncte
 3. Blana 20 puncte
 4. Desenul capului  15 puncte
 5. Desenul trunchiului 15 puncte
 6. Culoarea 15 puncte
 7. Sănătate şi îngrijire 5 puncte

 100 puncte

1. Forma corpului şi tipul
Corpul este scurt, îndesat, linia spatelui este simetrică şi bine rotunjită în spate. Membrele sunt de lungime medie. Capul este scurt, bine ataşat de corp, cu fruntea şi botul late. Urechile sunt cărnoase, şi cu o lungime corespunzătoare corpului. Femela este în general cava mai fină şi fără guşă.

2. Greutatea
Greutatea minimă este 2,00 kg, cea normală 2,50 kg, cea maximă 3,25 kg.

Evaluarea greutăţii

Kg                                 de la 2,00         de la 2,20           de la 2,40             de la 2,50 – 3,25
Puncte                                   7                     8                       9                              10

3. Blana
Lungimea părului este de aproximativ 2,5 cm. Puful este dens. Părul este uniform. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. Desenul capului
  Desenul capului începe deasupra frunţii, chiar înaintea urechilor, într-un vârf ( unghi) ascuţit, şi merge, devenind tot mai lat, pe sub ochi, acoperă obrajii şi se închieie urcând în spatele urechilor, pe gât. Desenul capului trebuie să fie uniform rotunjit ( în formă de ou), nu are voie să intre în colţul gurii.

5. Desenul trunchiului
Desenul trunchiului acoperă partea din spate a corpului şi membrele din spate. Delimitarea ( cercul) părţii colorate din spate a corpului de culoare generală albă are loc în formă de cerc, pe mijlocul corpului. Culoarea desenului include şi membrele posterioare până la mijloc, între articulaţia tarsiană şi degete. Manşetele albe cuprind jumătatea din faţă a membrelor posterioare şi sunt delimitate puternic în formă de cerc. La culorile gri sălbatic-alb şi gri iepure-alb, cercul de pe burtă poate fi întrerupt, dar să se vadă în culoarea de bază. La culoarea galben-alb cercul de pe burtă poate fi întrerupt, dar este de preferat să nu fie aşa.

6. Culoarea
Sunt permise culorile :

 • negru –alb,
 • albastru-alb,
 • gri-alb în toate cele 4 nuanţe de de gri
 • thüringer-alb,
 • galben-alb,
 • havana-alb,
 • japonez-alb
 • gri (fen)-alb.

Culoarea generală este alb curat. Desenele sunt colorate. Pentru evaluarea culorilor desenelor sunt valabile cerinţele specifice rasei corespunzătoare. Aceasta este valabil şi pentru culorile ochilor. Ghearele sunt incolore la toate culorile.

7. Sănătate şi îngrijire
Pentru sănătatea iepurilor, îngrijirea acestora este foarte importantă. Nu trebuie luate în calcul doar posibilele îmbolnăviri, ci întreaga mlăduire a corpului, constituţia şi imunitatea. Animalele sănătoase au un proces de nutriţie bun şi ochii limpezi.
Ochi maţi sau lăcrimând, o uşoară infecţie la nivelul ochilor, o uşoară inflamare a organelor genitale, colţuri ale organelor genitale puţin murdare, urechi puţin murdare, gheare lungi.
Animalele murdare, neîngrijite, pline de paraziţi. Toate animalele la care se depistează o boală internă sau externă, ambii ochi lăcrimânzi, inflamaţie la cornee, strănut umed, tatuaj indescifrabil.

Defecte uşoare
Desenul obrajilor inegal, colţuros. Vârful desenului lat, îngust, neascuţit. Gât prea plin sau golaş. Cerc puţin strâmb. Desenul cercului ceva mai scurt sau mai lung. Manşete inegale, scurte sau lungi. Fire albe sau de altă culoare în regiunea desenului. Ruginiu uşor. Culoarea de bază a burţii slab definită la animalele gri-albe. Nuanţă uşor gri la animalele galben- albe.

Defecte grave
Desenul capului complet strâmb, neregulat. Cerc complet strâmb. Desen al cercului care cuprinde unul sau ambele membre din faţă. Cerc prea scurt sau lung, care nu e pe mijloc. Lipsa unei manşete sau a ambelor. Manşete prea lungi care ajung la articulaţia tarsiană. Manşete prea scurte care nu cuprind decât degetele sau trec printre degete. Pete albe în zonele închise ale desenului sau invers. Culori impure. Ruginiu puternic. O culoare diferită decât cea permisă. Culoare de bază a burţii albă, cu excepţia animalelor galben-albe. Culoare a ochilor necorespunzătoare culorii desenului sau două culori. Pete pe ochi. Gheare altfel decât incolore. Devieri de la caracteristicile generale.