Rasa De Iepuri Marder

Standardul rasa de iepuri Marder

 

Grila de evaluare

  1. Forma corpului şi tipul 20 puncte
  2. Greutatea 10 puncte
  3. Blana 20 puncte
  4. Desenul 15 puncte
  5. Culoarea acoperitoare şi uniformizarea 15 puncte
  6. Culoarea de bază 15 puncte
  7. Sănătate şi îngrijire 5 puncte

100 puncte

1. Forma corpului şi tipul
            Corpul este uşor îndesat, cu membre scurte. Linia spatelui este simetrică şi bine rotunjită în spate. Capul este scurt, strâns legat de corp. Urechile sunt puternice cărnoase, cu o lungime corespunzătoare corpului.
Femela este fără guşă.

2. Greutatea
Greutatea minimă este 2,00 kg, cea normală 2,50 kg, cea maximă 3,25 kg.

Evaluarea greutăţii

Kg                                 de la 2,00         de la 2,20           de la 2,40             de la 2,50 – 3,25
Puncte                                   7                     8                       9                              10

3. Blana
Părul este de lungime medie, uniform, cu puf foarte dens. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. Desenul
Desenul cuprinde o dungă închisă pe spate, lată (8 cm). Masca este închisă şi ajunge cam până la ochi, nu foarte bine delimitată. Urechile, membrele şi coada sunt închise. Montura ochilor iese în evidenţă printr-o umbră închisă.

 

5 Culoarea acoperitoare
Recunoscute sunt culorile maro, albastru, galben (siamez), în tonuri deschise până la medii. Animalele într-o singură culoare închisă (homozigote) au defect de culoare.
a) maro
Culoarea acoperitoare este un maro deschis, care se mai deschide după laterale şi flancuri. Coapsele din spate şi umerii sunt ceva mai închise. Obrajii, pieptul şi burta sunt maro deschis. Ochii sunt maro, roşii la lumină. Ghearele sunt închise.
b) galben siamez
Culoarea acoperitoare este un galben-maro deschis, care se face şi mai deschis după laterale şi flancuri. Coapsele din spate şi zona umerilor apar ceva mai închise. Obrajii, pieptul şi burta sunt ceva mai deschise, aproape de culoarea fildeşului. Ochii sunt maro închişi, roşii la lumină. Ghearele au culoarea cornului.

6. Culoarea de bază
Culoarea de bază trebuie să corespundă culorii acoperitoare. În zonele mai deschise este şi ea mai deschisă, pe spate mai închisă şi pe burtă mai deschisă.

7. Sănătate şi îngrijire
Pentru sănătatea iepurilor, îngrijirea acestora este foarte importantă. Nu trebuie luate în calcul doar posibilele îmbolnăviri, ci întreaga mlăduire a corpului, constituţia şi imunitatea. Animalele sănătoase au un proces de nutriţie bun şi ochii limpezi.
Ochi maţi sau lăcrimând, o uşoară infecţie la nivelul ochilor, o uşoară inflamare a organelor genitale, colţuri ale organelor genitale puţin murdare, urechi puţin murdare, gheare lungi.
Animalele murdare, neîngrijite, pline de paraziţi. Toate animalele la care se depistează o boală internă sau externă, ambii ochi lăcrimânzi, inflamaţie la cornee, strănut umed, tatuaj indescifrabil.

Defecte uşoare
Culoare acoperitoare ceva mai închisă, pătată, cu fire albe. Dunga de pe spate neconcludentă, mască prea mare. Semne slab evidenţiate. Culoare de bază impură.

Defecte grave
Culoare acoperitoare complet închisă, ruginiu puternic, blană cu prea mult alb. Cap şi urechi complet închise. Culoare de bază foarte impură sau albă. O altă culoare a ochilor, respectiv ghearelor. Existenţa guşei.
Devieri de la caracteristicile generale.