Rasa De Iepuri Hermelin

Standardul rasei de Iepuri Hermelin

Grila de evaluare

1.Forma corpului si tipul  20 puncte
2.Greutatea 10 puncte
3.Blana 20 puncte
4.Capul 15 puncte
5.Urechile 15 puncte
6.Culoarea 15 puncte
7.Sanatate si ingrijire  5 puncte

 

1.Forma corpului si tipul
          Corpul este indesat, cilindric, in fata si in spate la fel de lat, linia spatelui simetrica, bine rotunjita in spate.Membrele sunt scurte. Coada este mica si strans legata de corp. Femela nu se deosebeste de mascul, cu exceptia latimii fruntii, este fara gusa.

2.Greutatea
Greutatea minima este de 0,80 kg.,cea normala 1,10 kg,cea maxima 1,50 kg.

Evaluarea greutatii Kg. de la o,80 de la 0,95_ de la 1,10 de la1,45-1,50_ Puncte   7 8 9 10

3.Blana
Aceasta rasa se deosebeste putin de celelalte.La un iepure pitic parul este scurt(18-20 mm) des,moale,fara varfuri care sa creasca peste blana.

4.Capul
Capul este in raport cu marimea animalului mare si iese puternic in evidenta.Este scurt si gros,cu frunte si bot late. Latimea fruntii la mascul este 5,5 cm,la femela 5 cm. Capul sta strans pozitionat pe corp,fara a fi vizibil gatul.Ochii sunt mari si ies puternic in evidenta(dar nu sunt holbati).

5.Urechile
Urechile sunt potrivite formei pitice,mici,frumos rotunjite,bine acoperite cu par,astfel incat pielea rozalie nu este vizibila.Optima este o lungime a urechilor de pana la 5,5 cm

Evaluarea lungimii urechilor Lungimea_ pana la 5,5 cm pana la 6 pana la 6,5 pana la 7_ peste 7 cm Puncte   15 14 13 12 excludere
din expozitie

 

6.Culoarea
Culoarea acoperitoare si de baza este alb curat, fara vreo nuanta galbuie sau gri.Ochii rasei cu ochi rosii sunt rosii pal,a rasei cu ochi albastri sunt albastru deschis.Ghearele sunt incolore.

7.Sanatate si ingrijire
Pentru sanatatea iepurilor,ingrijirea acestora este foarte importanta.Nu trebuie luate in calcul doar posibilele imbolnaviri,ci intrega mladuire a corpului,constitutia si  imunitatea.Animalele sanatoase au un proce de nutritie bun si ochi limpezi.
Sunt considerate defecte usoare la  aceasta pozitie: ochi mati, lacrimand,o usoara infectie la nivelul ochilor,o usoara inflamare a organelor genitale,colturi ale organelor genitale putin murdare,urechi putin murdare,gheare lungi.

Defecte usoare
 Cap putin mai lung,ingust sau tuguiat.Ochi adanciti in cap.Urechi departate,putin acoperite cu par,prin care se vede culoarea rozalie.Urechi pliate,peste 5,5 cm lungime.Gat putin mai lung.O nuanta usor galbuie,culoare lipsita de stralucire. Cap usor alungit.

Defecte grave
Animale prea mari sau cocosate.Cap lung,ingust. Urechi subtiri, fara par sau prea carnoase, lungime peste 7 cm.Gat lung.Culoare foarte impure.Latimea fruntii sub 4 cm.
Devieri de la caracteristicile generale.