Mesaj – dl. Alin Sever Deteșan

Stimați colegi,

             Îngăduiți-mi vă rog a vă răpi cîteva clipe din timpul dumneavoastră cu prezentarea câtorva opinii care pot să vă ajute  în formarea unor păreri obiective și care pot contribui la luarea unor decizii importante pentru avicultura, cunicultura și columbofilia românească pentru viitorul apropiat.

            Stăteam și cugetam dacă merită sau nu să mai amintesc lucruri cunoscute deja de către unii dintre dumneavoastră, fapte și realități care s-au petrecut în ultimul an și care datorită unor persoane și conjuncturi *unificatoare* nu au fost relatate în acest timp, dar au importanța lor în economia viitorului Uniunii.

            După cum se cunoaște în urmă cu un an președintele Uniunii domnul  Grun Ernestin a făcut o propunere conducerii Federației (FACPCAMRP România) de a coagula crescătorii români sub sigla Uniunii, fiecare asociație înscriindu-se la Uniune, deși idea era să se înscrie toate asociațiile, Federația să-și retragă cererea de aderare la Entente Europeenne, lăsând liber astfel drumul pentru înscrierea Uniunii, și implicit a României la Asociația Europeană de profil, iar în schimbul acestor fapte Federația primea conducerea și scretariatul comisiei de păsări de curte și postul de vicepreședinte de la comisia de iepuri. În consecință în urma hotărârii Adunării generale de la Sibiu din 5-6 aprilie 2014 s-a acceptat propunerea Uniunii, iar propunerea de președinte al comisiei de păsări a fost domnul Mihai Țânțărean.

Reamintesc faptul că și vechea conducere reprezentată de domnii Mihai Cornea și Soare Viorel a facut propuneri de aceealasi fel, dar diferența a fost că în momentul când a venit vorba de punerea în practică și alegerea persoanelor, am fost amânați până în momentul unei viitoare adunări generale, și nicidecum imediat, așa cum s-a concretizat cu actual conducere.

De asemena reamintesc faptul că la momentul respective (2011-2012) conform sondajelor interne menbrii Federației nu doreau înscrierea la Uniune ci doar unificarea forurilor, lucru cu care nimeni, niciodată din cadrul Uniunii nu a fost de accord.

            Așadar la alegerile din 28-29 aprilie 2014 au fost alese din partea Federației, domnii Mihai Țânțărean-președinte comisia păsări de curte și Adrian Trîmbițaș-secretar comisie, iar Ion Câtea –vicepreședinte la comisia iepuri. Un rol important în realizarea acestor lucruri, pe lângă dorința unor membrii din cadrul Uniunii la avut și domnul Dina Mergeani care a fost liantul discuțiilor dintre tabere, conform recomandării președintelui Grun Ernestin. În definitive în cursul anului 2014 alături de cele 5 asociații care erau deja membre atât la Uniune cât și la Federație, au mai aderat încă 10 asociații membre ale Federației, și binențeles alți colegi de la FACASR.

            După ședința de la Brașov, lucrurile fiind înfăptuite așa cum s-a stabilit, văzând și deschiderea nouă de comunicare din partea Uniunii, chiar dacă unii nu vedeau cu ochi buni acest lucru, rămânând veșnicii opozanți ai Federației, președintele Asociației Fantezia Țara de Sus Suceava care era mandatat încă din 6 aprilie 2014 să organizeze Expoziția națională a Federației la Suceava, au hotărât împreună cu delegația Federației prezentă la Adunarea generală de la Brașov a Uniunii, aceasta și pe fondul schimbărilor din cadrul Uniunii și a neorganizării Expoziției naționale a Uniunii la Galați, să facă o propunere de organizare comună a unei singure expoziții naționale la Suceava. În vara lui 2014 Prezidiul Uniunii, forțat de imposibilitatea organizării expoziției naționale la Galați a acceptat oferta Asociației Fantezia Țara de Sus Suceava. Astfel că deși propunerea sucevenilor pentru a împiedica orice discuție în contradictoriu au ales titlu de Expoziția Națională a României 2014, la ședința de la Sibiu din august 2014 au apărut deja primele disensiuni din partea conducerii Uniunii cum că expoziția trebuie să fie organizată doar de Uniune și nu în comun. Lipsa de fermitate a organizatorului desemnat coroborată cu dorința explicită a președintelui Grun de a organiza evenimentul fără Federație, pe considerente că încă nu se înscrisese toate asociațiile, dar și pe valorificarea succesului unui astfel de eveniment, lucru care putea să fie benefic în  ecuația viitoarelor alegeri din 2015, au dus la apariția unor disensiuni importante, care puteau duce la ruperea fragilei *alințe*, Federația susținând organizarea comună, iar aplanarea s-a făcut prin implicarea câtorva susținători vocali ai *coabitării*, amintind aici pe domnii Piussi Torino, Flaviu Vaida, Ticșa Liviuț și Dina Mergeani.

            De ce vroiam noi să fim co-organizatori? În primul rând  ne luptam pentru a putea participa la expoziția națională toate asociațiile noastre, nu numai cele care deja aderaseră la Uniune – așa cum ne impunea președintele Grun, apoi ne luptam pentru cooptarea arbitrilor veniți de la Federație în corpurile de arbitri care vor juriza la expoziția națională la păsări de curte și iepuri – ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu luam poziție fermă, și apoi abia în ultimul rând era chestiunea cu imaginea Federației, lucruri ca să apară scris pe titulatură Federația prima sau a doua, în dreapta sau în stânga, sus sau jos, nu erau importante. Dar binențeles căci cârcotașii doar acest ultim aspect l-au înțeles și invocat. Toate acestea după ce ele au fost discutate cu persoane din conducerea Uniunii, iar în momentul ședinței din august de la Sibiu din motive suspecte, ele nu au mai fost recunoscute și respectate, deși erau cunoscute și de președintele Grun.

            Considerăm că Federația s-a achitat foarte bine de sarcinile primite, s-a implicat permanent în organizarea  expoziției și au oerit atât spijin logistic cât și material.

            Știe cineva că Federația a împrumutat cu titlu gratuit aprope 1000 cuști de găini și iepuri (mari, nu ca cele doar 1000 decuști de porumbei ale Uniunii), restul fiind adunate de către organizatori de la ei și alte asociații? Stie cineva că în calitate de președinte interimar al Federației am obținut o sponsorizare de 2000 kg de furaj pentru găini și iepuri, necesare pentru furajarea animalelor pe timpul expozițiilor? Știe cineva că Federația prin corpurile de arbitri de la păsări și iepuri au pus la dispoziția organizatorilor 20 de arbitri (naționali, de asociație sau arbitri secretari) ? Știe cineva că doar domnii Țânțărean, Bertalan și subsemnatul au dus  la bun sfârșit organizarea catalogului la secția păsări, centralizarea campionilor și etichetarea fișelor de concurs?

            Și ce am primit în schimb? Amintesc aici câteva din problemele ivite pe perioada expoziției și nelalocul lor: lipsa cuvântului de deschidere al președintelui int. al Federației, comparativ cu al celorlalți președinți,  neinserarea co-organizatorului FACPCAMRPR pe diplomele de  campioni naționali, reparizarea cu rea credință a unor arbitri de iepuri la loturile de jurizat și necântărirea iepurilor- de ce doar la aceștia?, lipsa adreselor din catalog a membrilor noștri, nici un cuvânt de mulțmire pentru sponsorul Purina-furaje animale.

            Vremea a trecut și rănile se vindecă, dar nu putem să nu ne gândim mai bine atunci când avem posibilitatea să o facem, o dată la trei ani, ori mai devreme, uneori.

            Totuși în particular felicit încă o dată sucevenii pentru efortul depus și pentru reușita celui mai important eveniment de profil organizat vreodată în România și care probabil v-a rămâne etalon și în următorii ani.

            Am reproșat conducerii Uniunii că arbitri noi veniți de la Federație nu sunt trecuți pe site-ul Uniunii, personal am trimis listele tuturor celor îndreptățiți să o facă, de la secretarul general și președinte până la responsabilii cu arbitrajul, nimeni nu a dispus nimic sau nu a mișcat un deget. Am remacat că modelul propus de mine în aprilie la Brașov a fost luat ca model de lucru privind  numerotarea tatajelor, dar modul în care au făcut-o cei de la comisia de iepuri și secretariatul Uniunii a fost cel puțin jenant, mutând asociații mai în față sau mai la urmă pentru a obține numere preferențiale, încălcând regula de atribuire stabilită, adică în ordinea înscrierilor asociațiilor la Uniune.  Nu este un capăt de lume că primești numărul 26 sau 13, dar vorbim de principii, de transparență, de seriozitate.

            Am arătat că în expoziția națională nu s-au respectat condițiile de acordare a campionilor, fiind situații când trebuia să se acorde un titlu și au fost acordate mai multe la aceeași varietate de rasă la iepuri. A corectat cineva? Și-a asumat cineva greșeala?

Nu! De asemenea vorbim de principii!

Unde a fost implicarea conducerii actuale a Uniunii în organizarea expoziției naționale?

La banchet! În rest doar organizatorul și echipele de arbitri au dus tot greul. Poate nu era lipsit de importanță măcar susținerea morală, dată fiind experiența acestora în realizarea de astfel de evenimente. Era naționala României, nu o expoziție locală!

            Nu ne interesează ce a fost până la venirea noastră. Nu ne interesează dacă afirmațiile cu partea financiară sunt adevărate (deși hoți fără furt, nu am mai văzut, și atunci hoțul neprins – negustor cinstit este). Nu ne interesează răfuielile personale, generate în trecut și alimentate cu ocazia fiecărei Adunări generale, în special la alegeri. Nu ne interesează nimic din ceea ce nu este drept, corect și nu duce la progres. Vrem conducători drepți, onești, reprezentativi și să fie OAMENI. Și asta depinde și de noi!

Spun unii că ar fi de preferat continuitatea! Poate, dar cu cine? Cu cei care sunt opaci, cu cei care privesc interesul propriu înaintea interesului membrilor?  Am cerut să avem o colaborare permanentă și personală, nu doar să ni se indice – citiți site-ul Uniunii. Cât durează să trimiți un email cu informații noi la 57-58 de asociații, dacă le pui toate într-un folder? 30 de secunde? Nu merităm noi nici măcar atât?

            Am cerut să ni se transmită o listă cu funcțiile pentru care trebuie să se depună candidaturi. Ghinion, nu am primit nimic, nici măcar pe site-ul Uniunii. De ce? Pentru că astfel nu mai puteau fi dosite cele șase locuri de membri în Prezidiu, care astfel au devenit masă de manevră.

            Acum nouă, celor noi veniți ni se trasmite că membrii de la asociațiile noi înscrise nu au voie să candideze, cum că nu ar avea doi ani vechime. Că așa scrie în Statut! Am verificat și referirea era doar pentru propuneri în adunarea generală, nu la candidați. Și așa să fie, să zicem că noi nu ne pricepem. Atunci întreb: oare toți cei aleși până acum au avut această vechime? Nu mergem mai departe, ne uităm la actuala conducere, secretarul de azi avea doi ani când a fost ales?

Sau, se zice că nu pot fi doi membrii dintr-o asociație aleși în conducerea Uniunii! Am citit, și parcă nu e chiar așa, se pare că fondatorii au omis un cuvânt: SINGUR… dacă scria doar un singur membru dintr-o asociație…… atunci înțelegeam, așa parcă ar fi altul înțelesul. De accord că nu trebuie să fie mulți dint-un loc că le pot veni cine știe ce idei năstrușnice, dar iar ne uităm în urmă și vedem că au fost mai multe cuplete, uneori chiar triplete, de conducători din aceeași asociație și nu au fost probleme, acum de ce sunt? Când a fost corect, atunci sau acum vrem să fie?

 Nu mai punem în discuție șmecheria secretariatului care a permis să se rupă denumirea unei asociații în două, doar ca să pară că avem doi candidați de la două asociații pe listele *electorale*. Cine păzește legalitatea acestor lucruri, dacă nu primul este secretarul?

            Să-mi fie cu iertare, dar parcă așa continuitate nu aș dori! Oameni schimbători după ce și-au atins interesele nu trebuie propovăduiți. Am fost buni până ne-am retras cererea, apoi…

Am crezut că lucrurile bune pe care le-am făcut în materie de arbitraj în tabăra opusă le transpunem aici și mergem înainte, dar cu regret constat că nu doar am stagnat, ci am și regresat. Oare asta să fie vrerea colegilor de aici?  Nu cred, pentru că declarativ toată lumea vrea corectitudine, seriozitate, arbitri buni. Cred că odată cu noile veniri să se termine cu cumpărarea bunăvoinței cu diploma și titluri de campioni.

            Doresc ca toți viitorii câștigători să se gândescă întâi la interesele membrilor și apoi la interesele lor, că omul în genere e subiectiv, e adevărat, dar una este să fii subiectiv 15 la sută și cu totul alta e să fii 90 la sută.

            Am citit câteva idei interesante și de bun simț pe care le-aș recomanda oricărui câștigător să le analizeze și să încerce să le pună în practică, chiar dacă ele vin de la un contracandidat. Prioritatea principală este vocea poporului, el dictează agenda de lucru a președintelui,  afirma un candidat de azi. Pentru asta noi înșine trebuie să știm ce vrem, unde vrem să ajungem, și eventual etapele de timp propuse în funcție de posibilități.

Dacă până ieri erați mulți,  azi suntem și mai mulți, dare eu spun că suntem puțini și ca să vă exemplific dau doar exemplu Germaniei în care din 200 de persoane una este crescător de porumbei, găini, iepuri, păsări de colivie sau cavia, Germania are azi aproximativ 400,000 membrii și peste 14000 cluburi, iar România cu cele 60 de asociații abia numără 1600 membrii. Puterea vine din diversitate, din cantitate, iar calitatea crește odată cu acestea, atunci vom putea fi puternici, fabricile vor produce furaje specializate și accesorii necesare dezvoltarii noastre. Nu mai socotim aici traseismul  și nestatornicia unora care se lasă de aceste îndeletniciri la primul eșec sau prima nemulțumire.

            Aș fi dorit să știm mai multe despre unii candidați, dar probabil s-au menajat pentru perioada de după alegeri cînd vor intra cu forțe proaspete direct în miezul problemelor sau despre alții, de ce nu au performat în mandatul trecut, cei îndeamnă să încerce din nou? Am așteptat platformele program a tuturor candidaților, am propus acest lucru de la început, unii ne-au transmis câteva rânduri, alții au socotit că sunt așa de cunoscuți că nu mai contează ce-si propun, iar după lecturarea celor postate am ajuns la concluzia că totul e ca în politică, și scriu așa de frumos, că aproape toți merită să câștige.

            În final doresc înțelepciune delegaților, succes candidaților și felicitări câștigătorilor, iar îndemnul de la început adresat conducătorilor e valabil pentru noi toți: să fim OAMENI, putem fi oponenți, dar niciodată dușmani, ne leagă un hobby care nu trebuie să escaladeze limita bunului simț, *cei șapte ani de acasă* și omenia.

 N.B. Sper să ajungă aceste rânduri la toți acei care sunt interesați doar de bunul mers al lucrurilor prin publicarea lui pe paginile de informare de profil.

Caransebeș, 24.04.2015

Cu considerație,
Alin Sever Deteșan

Comments

 1. alin_detesan

  multumim operatorului site-ului pentru promptitudine, se vede treaba ca in ceasul al doisprezecelea incepe sa se urneasca lucrurile. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Drum bun participantilor care vin la lucrarile Adunarii generale si va indemn la calm si toleranta. cu stima Alin Detesan

 2. Gigi Căpățână

  Măgarul moare de drumul lung şi prostul de grija altuia.
  Ar trebui sa te uiți puțin în oglindă și puneți întrebarea – eu oare cine sunt?

 3. xulescu

  Emotionant pana la lacrimi,cum ziceati la scris sunem foarte buni. dar cand trebuie sa propuem oameni valorosi,inaintam un impostor fatarnic (care nici dupa doi ani nu a putut sa dea socotala dupa o expozitie nationala) si unul la sefia comisiei de iepuri care e incepator intre incepatori!Daca sunteti dispus scrieti-ne inca o epistola sentimentala si despre subventiile pentru pasari de acum cativa ani din Federatie.

 4. anton

  Intradevar ECHIPA de arbitri a dus tot greul, nu au stiut cum sa-si dea campioni lor si prietenilor!! Daca te uiti pe Catalog 80% din campioni sunt ai sucevenilor, vecinilor si arbitrilor. Doar unde nu au avut ei exponate au mai luat si altii!!! Cat despre calitatea ta de arbitru lasa-ma sa ma indoiesc……dai campion la pasare fara inel, fara a cunoaste standardul rasei, impreuna cu expozantul langa tine se arbitreaza ???? Nu stiu de ce atata inversunare sa ajungi in functii de conducere cand lumea nu te vrea? Cand mai multi iti spun ca esti……. dute si te culca!

 5. alin detesan

  Era vorba de centralizari, nu de jurizari, arbitri au fost 15 si fiecare a jurizat loturile primite, nu a fost nimeni influentat nici de organizatori nici de conducerile forurilor superioare, in ceea ce privesc pasarile. Desi nici nu ma consider mare arbitru si nici nu mi-am propus sa acced la nici o functie nici acum si nici in viitorul apropiat, ma bucur ca ati putut parcurge materialul si ca va pasa. Cel putin asa mai aflati cat de onesti sunt prietenii vostri desi si voi ii cunoasteti, dar pentru ca sunteti mult mai ingaduitori cu ei, ei sunt etalonul vostru. Daca sunteti asa de multi si hotarati atunci nu va faceti griji, castigati tot si viata merge inainte. Noapte buna si voua.

 6. anton

  Nu au fost influentati de organizatori ci au arbitrat cu organizatorii si cu tabelele nominale la fiecare categorie in mana. Ai memoria f.f.f. scurta sau nici nu-l cunosti pe Ciurla. Cu cat incepi sa o dregi tot mai mult te afunzi!!! Arbitrajul e problema veche si nu-i convine nimanui sa duca sute de km. o pasare sa-si bata joc de ea un personaj plin de fatarnicie si dispret pentru munca , CRESCATORILOR si nu a bisnitarilor. Dava vii in expozitii cu pasari doar cumparate de la altii nu ai si nu vei intelege niciodata sensul cuvantului de CRESCATOR!!!! Inti urez spor la crescut pui!!!!

 7. Rică

  La Adunarea Generala ce sta sa bată la ușa dorim bafta iepurilor, porumbeilor , găinilor si altor pasari si animale mici . Cat despre crescători care s -au încumetat sa meargă ,,sa evite efectul de turma “, iar arbitrasii sa jure pe biblie ca nu-si mai arbitrează porumbeii ( și aia cumparati de la crescatori campioni) . De fapt poate la adunarea asta se inspira din alte sporturi . Poate din fotbal …. Ar fi foarte fayr play . … Adică arbitrul sa nu fie si jucator . Sa fie neutru . …. Dar deja visez. Ar fi prea frumos ……dar ce aud … Trrrrrr……suna ceasul …trezirea ….e adunarea cea Mare la Lugoj … E reala … Începe … Forfot mare …. Nici o surpriza … Aceleași fete cunoscute la Prezidiu … Cu mici modificări dar nesemnificative …. Parca suntem in Parlament ….toti spera dar doar spera … Începe … Se agit spiritele ….dar doar din interese … Neliniste la unii ( n-au venit toate Delegațiile care au promis ca ne votează) …curaj la alții (cu o palincuta un mic si o bere am mai captat cate o Delegație) . Un pic scandal la inscrieri ( Deh meteahna romanului – câțiva membrii fictivi nu strica) .trecem repede la treaba …dări de seama , Bugete , bilanțuri , -cifraraiele in care unu citește si toti ceilalți asculta fara sa înțeleagă ceva …. De fapt prind ei din citate niște sume cu multe zerouri in coada pe care le discuta apoi pe site-uri de specialitate ca fiind fraude . Bun trec cifraraiele …. Se trece la treaba . Expo nationala 2016 -ciogogarla mahmudia . Stop vine unu la microfon Nu se poate d-le : localitatea e in delta . Pe langa ca a mai fost o nationala acu 77 ani acolo in 2016 , DSV ul a anunțat gripa aviară … Așa e trebe alta locatie … Din sala răsuna vreo 10 locatii ca pe stadion … Pauza de masa …se reia propunerile la începerea prezidiului….ziua 2 cea mare …in sfârșit ALEGERILE – plăcerea romanilor … Acum vanzoreala creste … Fetele se înroșesc ….platforme program … Promisiuni ( inele EE gratis. Sponsori Gârlă , animale suflare cu aur, nutret gratis la animale cu alimentare centralizată ca apa la tara, vitamine si vaccinuri livrate gratis la ușa crescătorilor – fara taxa curierat cum e acuma, veterinar in carne si oase la ușa gratis 24 din 24 nu online, la nationala arbitrii străini – hop tresar un pic ….asta nu ar fi o prostie .. Dar ar fi prea frumos …. Intram iar in normalitate … Se votează dupa aburii lui Bachus ( pauza de masa e de vina) . Rugam intensificati votul … Majoritatea din sala sunt varsta a treia si nu pot conduce prin tara pe noapte … Propunerea se accepta … Rezultatele se anunța … Dar stupoare in sala sunt doar cei aleși votati … Adică pleacă ai noștri vin ai noștri … Nu dau nume … Se știu ei …vine alt an aceleași personaje același program ….pentru noi : Cotizațiile la zi , inele EE scumpe , comisie de omologare inexistenta, nationala cu fluierași jucatori ( va rog respectuos la următoarea nationala organizatorii de la Lugoj sa nu mai facă apel la asociații sa trimită delegați arbitri pe motiv financiar . Arbitrul ala duce porumbeii ( malamutii care ii are din targ de la Monor ) si ii face campioni ) …..a mai trecut o adunare … Rămâne Internetul …. Minunea tine trei saptamâni virtuale de postări : nestatutară , fraude ., din 2000 încoace , Costea , Margeani, Mesesan, Grun, si dai si lupta online …. BAFTA fazanilor, iepurilor, porumbeilor , găinilor si altor pasari si animale mici din Romania si EE . Toate le-am expus dar am uitat ceva …. Identitatea… Încă nu merita așa ca încă ma semnez ,, al vostru Rică ” fost venturianu

 8. alin detesan

  Felicitari . Foarte frumos pamflet, bine articulat in realitate. Ma bucur ca printre noi mai sunt si oamwni cu simtul umorului. Se vede treaba ca aveti experienta in astfel de realitati contemporane *vax populi* , inca mai au audienta pentru ca: unii sunt noi si curiosi, unii tot incearca sa acceada la funcii, iar altii apreciaza poate circul. Ma bucur ca ai ales sa postezi aici la articolul trimis de mine. Romanul trebuie sa se invete si sa piarda, dar si sa-si ceara drepturile in scris, nu doar din vorbe aruncate. Inca o data felicitari.