Comments

 1. membru

  Placut surprins, de profesionalizarea hotararilor din punct de vedere juridic, felicitari mebrilor prezidiului!
  In ceea ce priveste persoana Dl-ui Stanciu A. total ineficient in functia pe care a ocupat-o acesta ar trebui exclus si din corpul arbitrilor, daca ar fi cineva interesat sa -i cerceteze activiatatea cu obiectivitate, fie chiar pe ultimul an!
  La nivel Uniune se impune imperios necesara reglementarea unitara a functionarii corpului arbitrilor si a modulu de desemnare a acestora la activitati, acest lucru ar incuraja activismul in acest domeniu. Dupa mine arbitrii nu pot face parte din organismele de conducere ale asociatiilor (trebuie sa renunte la una din calitati) si nu se pot autodesemna la arbitraj, dupa cum le sunt interesele, fiind o incompatibilitate vizibila!

 2. Valentin Tanase

  Arbitrii trebuie specializati pe grupe de rase, conform clasificarii raselor folosite la nivel european. Nu poti pune un arbitru sa arbitreze in aceeasi zi o rasa de structura, una de joc si una de carunculati. Nu este normal ca un om care a arbitrat de dimineata 50 de jucatori de botosani sa arbitreze dupa amiaza gusat englez pentru ca sunt doar 3 si nu este nici un arbitru specializat pe gusat englez prezent. In primul rand se evidentiaza lipsa de respect pentru crescatorul respectiv care poate demonta lejer orice argument al unui arbitru evident pus in dificultate de o rasa la care probabil citeste standardul prima data. Asta ar trebui sa fie treaba unui arbitru care cunoaste grupa de gusati, chiar daca nu stie foarte bine gusatul englez tot poate face treaba mai buna decat primul pentru ca intelege ce se cere de la un gusat la modul general. Arbitrii trebuie sa se specializeze pe grupe de rase, sa stie foarte bine ce au in comun aceste rase, care sunt punctele lor comune, defectele fiecarei rase, cele mai frecvente hibridari intre ele si abia apoi se poate vorbi de o supra specializare pe o anumita rasa sau pe mai multe grupe. La nivelul comisiei de arbitraj trebuie sa se stie pe ce oameni se pot baza la expozitii, cati arbitri excelenti au pe fiecare grupa de rase, cati buni, cati medii si cati slabi si cum pot fi ei repartizati la arbitraj in asa fel incat la finalul unei expozitii crescatorii sa aiba parte de un arbitraj de cea mai buna calitate. In opinia mea actuala impartire a arbitrilor pe criteriile club/national mi se pare redundanta. Din asta nu reiese cu nimic ce calitati are fiecare si cum poate fi folosit acel om la maxim. Pentru crescatori este mult mai valoros un arbitru care a arbitrat 3 ani la rand jucatori de calarasi decat unul care a arbitrat un an carier, un an voltat si un an gat-golas chiar daca ambii sunt arbitri nationali. Nu stiu sa fi fost vreo expozitie nationala unde sa fi fost atat de multi arbitri incat sa se foloseasca prioritar arbitrii nationali.
  Arbitrii trebuie evaluati la fiecare expozitie la care participa, in special cele nationale si internationale.
  Un arbitru trebuie sa fie capabil sa completeze in totalitate fisa de arbitraj, sa se exprime cat mai clar in scris si sa poata explica in discutie libera cum a gandit atunci cand a evaluat un porumbel, relativ la standard evident nu la ce are el pe acasa sau alte opinii personale. Este cel putin decent daca nu chiar obligatoriu ca arbitrul sa fie prezent la custile pe care le-a arbitrat pe toata durata expozitiei, sa isi asume arbitrajul si sa ofere informatii despre rasa arbitrata atat crescatorilor cat si publicului care nu este implicat in fenomen.

  • membru

   Foarte buna propunerea dumneavostara si ar putea fi valabila si la speciile de animale mici si pasari de curte. Uniunea pentru a genera credibilitate trebuie sa ia o atitudine transanta fata de arbitrii, reglementand printr-o hptarare modul de detasare, de ce nu prin tragere la sorti, criterii de incompatibilitate, criterii de disciplina, sanctiuni pana la pierderea acestei calitati sau suspendare si desigur modul unitar de plata a onorariului si cheltuielilor de deplasare a cestora etc.Multi arbitrii de multe ori arbitreaza nu dupa standarde, ci dupa criteriul prieteniei cu crescatorul, interese electorale sau spagi…, in prea multe cazuri din pacate! Acest lucru descurajeaza multi crescatori sa vina in asociatii! Este imperios necesara reglementarea statutului si activitatii arbitrilor, cu tot respectul pentru arbitri seriosi…, cei neseriosi din randul lor le-au uzurpat credibilitatea, ori noi membrii venim in asociatii pentru a beneficia de o competitie obiectiva, care in final are ca scop cresterea calificarii noastre in raport cu standardele! Ce pot sa spun eu despre un arbitru care isi acorda pentru sine un titlu de campion national sau de expozitie…sau vizbil este necinstit fara a-l trage cineva la raspundere…?!

 3. Valentin Tanase

  Arbitrajele pe cumetrii, diverse avantaje sau chiar prostie se elimina usor prin evaluarea arbitrilor la fiecare expozitie. Daca un arbitru greseste o evaluare nu este o problema, daca o face la 50% din exemplarele evaluate sau nu poate explica de ce a luat o anumita decizie de a da un campion si este banuit de arbitraj “cu directie” atunci in urma evaluarii o sa primeasca calificative slabe si o sa fie retrogradat si evitat cand se fac invitatii pentru urmatoarele expozitii. In timpul expozitiei arbitrajele se pot corecta prin contestatii, fisele EE permit evitarea unor abuzuri atat din partea expozantilor cat si din partea arbitrului. Totul tine de modul cum se completeaza fisa. Daca un arbitru scrie tot ce vede la exemplarul arbitrat pe fisa si primeste o contestatie atunci ori contestatia se respinge daca ce a scris arbitrul chiar este corect sau are o problema, contestatia se admite, se schimba punctajul si respectivul arbitru o sa suporte consecintele.

 4. Neagu Marius

  Buna seara, domnule Tanase! Evaluarea arbitrilor, asa cum cereti si dumneavoastra, a fost deja gandita si implementata. Cat despre fisa de arbitraj tip EE, incercam sa ii determinam pe colegii nostri arbitri, de ceva vreme, sa invete sa o completeze cat mai bine, dar asta tine foarte mult de fiecare arbitru. Respectul de sine ne obliga pe fiecare dintre noi sa ne perfectionam tehnica in arbitraj. Sper sa obtinem rezultatele asteptate si fiecare dintre arbitri sa isi dea silinta cat mai mult posibil.

 5. Valentin Tanase

  Multumesc pentru completari domnule Neagu. Ne puteti explica cum se va face acesta evaluare? Mod efectiv de evaluare si criteriile de performanta alese.
  Se intentioneaza si renuntarea la actuala clasificare total depasita? La sedintele europene de arbitraj ar trebui sa fie trimisi de catre uniune arbitrii cu rezultate foarte bune, pentru care decontarea cheltuielilor sa se faca in baza unui raport referitor la sedinta respectiva pe care sa il prezinte la urmatoarea sedinta de arbitraj a uniunii. Trebuie sa fie capabili sa explice si celorlalti arbitri din tara ce au aflat acolo. Practic orice crescator poate merge in interes personal la sedintele de arbitraj EE, vezi cazul Piussi, dar nu putem permite ca Romania sa fie reprezentata la expozitiile europene de orice afon in arbitraj care doar pentru ca stie sa zica “hochflieger” se considera arbitru european.

 6. Neagu Marius

  Criteriile de evaluare si validare a acestor competente vor avea la baza cunostintele minimale de bun simt in arbitraj, pe care trebuie sa le aiba un arbitru, completate obligatoriu de banala completare a fisei tip EE folosind limbajul adecvat. In ceea ce priveste persoana mentionata de dv, nu este prima data cand se autointituleaza “reprezentant” al uniunii…Vremurile fiind cumva nesigure, nu a existat posibilitatea desemnarii si sustinerii unei persoane competente, care pe langa faptul ca trebuie sa stie ce inseamna arbitrajul, sa mai vorbeasca si o limba de circulatie vorbita acolo. Aceste 2 conditii sunt minim necesare in aceasta situatie.

 7. Valentin Tanase

  In opinia mea cunostintele de bun simt se verifica in momentul cand cineva da examen de arbitru. Cine nu stie nici notiunile de baza nu are cum sa fie arbitru. Pentru cei care sunt deja arbitri ar trebui sa se contabilizeze contestatiile, numarul lor si cate sunt indreptatite, comportamentul in expozitie, daca isi da interesul si vorbeste cu crescatorii, daca explica celor interesati de ce a luat anumite decizii, daca se exprima clar pe fisele de arbitraj, daca pot explica unei comisii cum au completat fisa, daca stiu limbi straine, cat de bine le pot folosi atat in scris cat si verbal, cate rase cunosc si la ce nivel.

 8. Alex

  Dupa ce am participat FAPTIC pana acum la evenimentele Expozitiei Naționale Lugoj atât la Sala Sporturilor cat si la Agroalimentara am doua remarci : 1 . Rușine sa va fie organizatorilor . 2 . Majoritatea dintre arbitri sa meargă la dezalcoolizare . Am văzut porumbei din aceeași rasa puse in colturi diferite ale sălii – cum naiba săi arbitrezi in halul asta????? E strigător la cer . Am văzut iepuri răsturnati cu custi . Am văzut niște custi fara material pe ele sub care se vedea cutiile de transport ale crescătorilor de credeai ca ele trebuiesc arbitrate . Si ce e mai grav am văzut arbitrii care au chefuit cu mult , mult , mult alcool pana in zori pe la orele 5-6 , urmând ca apoi sa arbitreze de la ora 8 rupti de Beți . Rușine D-lor . Propun ca la următoarea nationala ( o propunere serioasa ) ca la intrare zdrențele astea de arbitri sa fie testati cu alcooltestul . Îmi este Rușine ca sunt Bănățean si ca pe meleagurile mele s-au întâmplat astfel de lucruri .

 9. Alex

  Încă ceva dlor arbitri . Nationala este locul in care Adevărații crescatori ar trebui sa se întâlnească cu animalele pe care D voastra ar trebui sa le departajati in funcție de calitatile lor , nu sa va transformați voi in animale ( Bachus știe de ce) si sa va arbitreze ele pe voi.

 10. Alex

  O ultima remarca . Arbitrii care au arbitrat si au avut in sala expuse animale ar fi bine in catalog daca au ieșit campion sa se pună o steluță sa știe oamenii cum au luat titlul . Cum naiba sa lași arbitru sa si expună sa si arbitreze . Mai ar trebui sa fie si organizator si la bilete si vizitator . Atunci pe noi prostimea de ce ne mai invitați?

 11. Alex

  Si acum Cireașa de pe tortul expozitiei . Un arbitru in timp ce arbitra a ridicat fisa de arbitraj de pe boxa unui porumbel si stupoare , sub ea se afla o a doua fisa : ghiciți ce era sub ea: pe o bucata de hârtie era scris numele crescatorului . Verificați daca nu credeți : ultimul rând din dreapta sălii

 12. alex

  Azi am revenit. Alte cirese de pe tortul de la Lugoj. Vreo 20 delegatii din tara ffff nemultumiti. Cataloage facute de-a moaca fara sa respecte punctajele de pe fise. Fisele cu alte punctaje fata de ce era ieri (corec turi ingrosate) . Campioni facuti la comanda. La 10 o delegatie si-a luat porumbeii din expo si a plecat. Alte vreo 7 strigau la organizatori ca porumbeii nu au apa. Au pus mana si au dat ei mancare si apa. Vreo 10 delegatii au pornit la Agroalimentara unde le-au cerut socoteala Sefului arbitrilor de porumbei si presedintelui Kiss cu urlete si amenintari. La 12 nu i-au mai putut tine pe expozanti si au chemat 4 echipaje de politie . Pana la urma am vazut un gest al organizatorilor : Si-au facut cruce ca au scapat de aceasta Expozitie. RUSINE ORGANIZATORI , RUSINE ARBITRI ALCOOLICI SI BOSOROGI DE 90 de ani care nu mai pot sau nu mai vad sa arbitreze. CEA MAI URATA EXPO LA CARE AM PArticipat

 13. Marius

  Da Alex! Cea mai rusinoasa organizare vazuta pana acum! Pentru toti cei care nu au inteles de ce nu sunt in catalog trecuti cu titlul acordat de catre arbitru, pentru toti cei care nu inteleg de ce nu au in catalog punctajul trecut in fise, sa intelegeti ca mapele de arbitraj se predau ORGANIZATORULUI pentru a fi centralizate in catalog! Dacareprezentantul organizatorului care face catalogul scrie ce vrea in el, fara a mai tine cont de ceea ce a primit, atunci la dracu’ cu arbitrajul! De ce il mai facem? Degeaba…si referitor la rasa despre care spuneai era vorba de Pescarus German de tip vechi, 10 exemplare, porumbei bagati in expozitie suplimentar, fara a avea indicativ de catalog, au avut pus de catre proprietar,sub fisa de arbitraj care nu avea numar, numele pentru a nu se pierde. I-am arbitrat personal noaptea pentru ca nu ii regaseam in liste. Habar nu am cine este acest crescator care nu a avut parte de o expozitie asa cum isi dorea!

 14. Alex

  Marius Dă-mi voie sa te contrazic . Am aflat azi ce a fost cu fisele sub care se afla numele . A fost un rând întreg -100 exemplare . O Delegație din Bihor care au trimis listele pe mail dar care nu sa regăsit in catalog si nici nu au avut boxe pregătite . Organizatorii le-au oferit sa spele putina 100 boxe din rândul respectiv au refăcut fisele si au uitat sub ele numele crescătorilor . Azi erau încă acolo bilețelele la urias de salonta, Pescarusi germani, maltezi , Strasseri, castanii , jucatori de timisoara, figurile si nu mai știu ce . De altfel dl care reprezenta Delegația era foarte revoltat ca au rămas bilețele cu numele pe boxe. M-am uitat si eu azi personal . Le-am numărat 100 boxe cu biletele . Tot rândul din dreapta sus su jos . Si am văzut rasele respective care erau si in alta parte a sălii. Cum S-o fi simțit oamenii aia cand au văzut ca păsările lor nu sunt arbitrate langa cele din rasa lor ? Sau cum au fost arbitrați de exemplu castanii de Craiova care erau in 2 loturi taman la cele 2,porti la 50 m unii de ceilalți.

 15. Liviu

  Dl Alex . Ai mei au fost cei 5 castanii de Craiova care nu au fost puși in rând cu ceilalți si asta ma privat de un titlu de campion la aceasta rasa. Au fost arbitrați ambele loturi . Un domn Hairadian Mircea a avut la un mascul 2012 si o femela 2012 – 95 puncte . Subsemnatul am avut la un mascul 2014 tot cu 95 puncte .normal era ca masculul sa aibă câștig de cauza in fata femelei si exemplarul mai tânăr sa aibă câștig de cauza in fata celui mai bătrân . Nu sa întâmplat asa si titlul de campion ia fost acordat domnului respectiv . Binenteles ca am fost un pic revoltat ( e munca mea care trebuia răsplătită ) si m-am adresat șefului arbitrilor i-am relatat situația sperând ca se va remedia . A fost doar impresia mea pt ca șeful arbitrilor nici nu a vrut sa audă de astfel de probleme . ….m-am enervat acolo pe moment dar apoi m-am consolat cand majoritatea cunoscătorilor rasei au apreciat exemplarele ce le-am expus si care m-au facut sa înțeleg ca aceste aprecieri fac cat 100 de cupe si diplome …. Ramân cu regretul ca m-am enervat pentru niște lucruri Asa neînsemnate …. Bafta tuturor

 16. Marius

  Nu ma contrazici cu nimic! Confirmi ceea ce am spus si eu! Numi ca eu nu am vazut ca se aflau biletelele cu nume sub toate cele 100 de fise. Mi-a fost imposibil sa pot desfasura un arbitraj normal cu rase de porumbei impartite in locuri diverse. Nici macar nu stiu daca i-au mai trecut in catalog!

  • Ionut

   Situatii similare au fost si la gaini, campioni dati pe cumetrii (colectie de 370 de puncte care a obtinut titlul national, cu toate ca existau multe superioare, cea mai buna avea 381, dar nu a fost bagata in seama) … Domnilor, dupa cum a decurs sedinta de sambata, pe mine nu ma mai mira nimic. Sa ajungi intr-o sedinta, unde te stii ca esti membru de X ani, sa vezi ordinea de zi si sa aflii ca de fapt nu ai drept de vot finca doar ai fost un cotizant bun, dar nimeni nu s-a spetit sa te legalizeze, eu cred ca asta spune totul. Dupa aceasta reuniune, multe asociatii ereau dispuse sa scoata pasarile si animalele si daca o faceau sigur ramanea expozitia goala. Si pasarile mele aveau ganile uscate, dar asta este, banii au fost luati, smecherii se imbata si mananca pe banii nostri. Ce au tinut sa ne transmita a fost: cine nu este cu noi il excludem, noi suntem cei care avem autoritate. Tot ei, ca marea majoritate din asociatii nu au drept de vot, au votat si excluderea anumitor membrii, au hotarat ca trebuie sa fii PUPINCURIST bun 5 ani pentru a te legaliza …
   Oare UNIUNEA care ne ia banii de atatia ani, DOAR pentru a organiza o expozitie NATIONALA, o expozitie in care sa nu am teama ca moare gaina de foame/sete, sa fiu motivat sa expun cele mai bune exemplare, nu sa duc doar ce am de vanzare ca si asa campionii se stiu … CE ARE DE SPUS IN APARAREA SA. De te tii cu dintii de un scaun managerial daca SINGURA si cea mai importanta activitate a ta (Expo NATIONALA) a fost un dezastru. Tu UNIUNE, iei banii de la noi, dar lasi o mana de oameni sa organizeze un eveniment national, eveniment pe care TU ar trebuii sa il organizezi.

 17. Ionut

  REGULILE votate de ei ii tin la adapost:
  1: Campionii se dau pe cununii, nu poti nici macar sa ii contesti. Regula spune ca ai voie sa contesti decat pasarea ta. Deci daca ai BLAT si ai 97 in loc de 95, prost sa fii sa faci contestatie, dar ala corectu care are pasare de 96 poate sa conteste de 10 ori ca tot 96 de puncte va obtine (daca atat face) dar PILOSUL ramane CAMPION.
  Am vazut destui campion proveniti din alte tari, ce sa mai vorbim de respectarea regulilor.

  • Marius

   Tin sa va spun ca daca nu ar fi cativa pasionati in ceea ce fac, ma refer aici la crescatori si cativa foarte interesati sa faca un arbitraj de calitate, maine as uita de cee ce insemana acest cadru organizatoric in care se desfasoara doar…jocuri de putere, activitatile tehnice fiind pe ultimul loc. Imi este mie rusine de rusinea care ar trebui sa o aiba cei care au organizat aceasta natiionala. Imi dau seama ca am muncit inutil neavand nici un ajutor de la organizatori, mai mult sunt dezamagit de faptul ca au infometat efectivele expuse, fapt care putea sa conduca la daune majore. Comisiile abilitate sa se autosesiseze isi faca treaba!

 18. Halasz Stefan

  Onorată uniune la expoziția națională de la Lugoj ti-am plătit 25 lei catalog cu două luni înainte pentru că m-ai obligat și nu am primit catalogul pentru că vândut toate , așa sau Scuzat imbecili care au organizat expoziția. Nu pot da cred ca există asemenea impertinenți în această uniune , sunteți de râsul lumi.