Comunicat – Curs International de Arbitri E.E. – 26-28.09.2014, Treviso

Domnul Tintareanu M. si domnul Trimbitas A. au participat la sectia Gaini, domnul Stanciu D. si domnul Piussi V. au participat la sectia Porumbei. Domnii de la sectia Gaini au fost permanent in atentia tuturor delegatilor, au primit invitatii din partea participantilor la expozitii internationale si conform discutiilor cu conducerea E.E., care au avut loc la Sarajevo, au primit acordul ca la expozitia E.E. Metz din Franta 2015, pasarile inelate in 2014 cu inele RO fara inscriptia E.E. sa poata participa fara a fi penalizate.

La sectia porumbei, domnul Piussi V. impreuna cu domnul Stanciu V. au avut marea satisfactie, ca si toti participantii, in afara discutiilor asupra fisei de arbitraje E.E., sa beneficieze si de posibilitatea de a face arbitraj pe baza fiselor la rasele de porumbei italiene expuse in cadrul intalnirii conform standardelor in vigoare.

In viitor, inclusive la anul, in cadrul urmatoarei sedinte de la Metz, Franta 2015 (sedinta cu arbitrii) se va pune accent pe felul in care fiecare participant intelege si stie sa arbitreze dupa normele actuale E.E. La porumbei am primit, dar urmeaza sa ni se comunice si in scris, acceptul ca cei nascuti in 2014 sa fie expusi, la fel ca si gainile, in Franta in cadrul expozitiei Metz, fara a fi penalizati. Mi se pare un lucru foarte bun ceea ce s-a discutat si hotarat ca porumbeii, indiferent de grosimea inelului conform standardului pe rasa, sa nu mai fie descalificati daca cineva prezinta un porumbel din aceeasi rasa, dar cu maximum 1 milimetru in plus datorita grosimii picioarelor si este foarte important sa nu poata fi scos de pe picior. Arbitrajul este cel mai important lucru intr-o expozitie. Domnul Frindel, presedintele comisiei de standardizare, si domnul August, presedintele sectiei porumbei, au prezentat si discutat foarte mult modul de completare al fisei de arbitrare E.E. Au participat 17 tari din Europa la aceasta intalnire. Toti arbitrii trebuie sa stie s a completeze fisele de arbitrare E.E. Punctajul este intre 90 si 97 de puncte. Se discuta foarte mult si scaderea sub 90 de puncte.

  • – calitatea la ora actuala conform Standardului. Excelent se scrie in prima rubrica si argumentat. Perfectiunea nu exista. Discutiile asupra notelor sunt inevitabile.

In urma acestora, intre cel care a dat nota sic el care este nemultumit trebuie sa se ajunga la ceva constructiv, pozitiv, unison. Nota excelent poate fi o nota caracteristica unui exemplar din cadrul rasei dintre cei expusi sau pentru cel mai bun din expozitie.

  • 96 de puncte reprezinta 1 punct sub excelent – o singura remarca la dorinte.
  • 93, 94, 95 – porumbeii nu trebuie sa aiba defecte in cadrul rasei.
  • 95 – foarte bun, usoare dorinte
  • 94 – poate avea calitati bune, dar si mai putin bune. Aici intervine capacitatea arbitrului de a-si da seama ca este un exemplar mai slab calitativ decat cel de 95 de puncte
  • 93 – un porumbel trebuie sa aiba un caracter de rasa foarte bun
  • 92 – un defect lejer
  • 91 – mai mult decat un defect, dar nu foarte grav
  • 90 – este pentru suficient. Porumbelul poate sa aiba mai multe defecte, dar si ceva pozitiv, satisfacator.

Punctajul ultima rubrica 0 porumbeii nu se inscriu in rasa – descalificati. Nu au nicio valoare in cadrul rasei. Presedintii comisiei de arbitrii si comisia de contestatii trebuie impreuna sa decida ce porumbei primesc 97 de puncte – excelent – sau cei care primesc 0 puncte si sunt descalificati. Arbitrul propune 97 de puncte si dupa aceea se discuta atribuirea. Cand incepe arbitrajul trebuie vazut care sunt caracterele de rasa, de ex culoare, tinuta, forma etc si apoi se vor arbitra. Inchei prin a spune ca poti sa fii cel mai bun la teorii, insa daca nu ai practica, esti 0. Daca nu faci ceea ce faci din pasiune, esti tot 0. Pasiunea se plateste cu bani, timp si multa oboseala. Voi prezinta rasele italienesti prezentate la intalnire, gainile asupra carora s-a discutat si expozitiile la care am fost invitati din partea Italiei si Bulgariei.

PIUSSI TORINO

arbitri romani la TREVISO-ITALIA

Arbitri romani la TREVISO-ITALIA

Treviso 2014

Treviso 2014